Het nieuws in de Hoeksche Waard

Politie Zuid Holland Zuid Politie Zuid Holland Zuid Politie Zuid Holland Zuid
Week 46
15/11 Aanhoudingen na brand
13/11 Controle zwaar vervoer
13/11 Rijbewijs kwijt
13/11 Controle verlichting
12/11 Bedreiging
12/11 Ongeval
12/11 Hennepkwekerij
12/11 Referendum
12/11 Ongeval
10/11 Alcohol
10/11 Babbeltruc
08/11 Blauwe Vrijdag
08/11 Brandstichting
08/11 Doorgereden
07/11 Inbraak

Berichtenoverzicht 2003
Berichtenoverzicht 2002
Berichtenoverzicht 2001
Rotterdams Dagblad Actueel

Aanhoudingen na brand
's-GRAVENDEEL - De politie heeft twee aanhoudingen verricht na een brand. Het ging om een uitslaande brand van een boerderij aan het Weegje in 's-Gravendeel. Deze ontstond op zaterdagmorgen 15 november 2003 rond 02.00 uur. Eerst zat de brand in de loods maar ook ging de woning die vast zit aan de schuur verloren. Later bleek dat er waarschijnlijk ongeveer tien koeien in de schuur stonden die zijn overleden. De politie was deze nacht in verband met eerdere branden in 's-Gravendeel alert. Het ging dan onder andere om een brand in een leegstaande schuur van een boerderij aan de Frisostraat op maandag 3 november 2003. Maar ook het afgelopen weekend bluste de brandweer vuurtjes van bijvoorbeeld een aanhanger en een schuurtje. Agenten waren kort na het begin van de brand in de buurt van het Weegje en hielden twee jongemannen van 17 en 18 jaar uit 's-Gravendeel aan op verdenking van brandstichting. De brandweer zette bij de bestrijding van het vuur ongeveer veertig mensen in. Deze kwamen van de korpsen uit 's-Gravendeel, Maasdam, Strijen en Dordrecht. Rond 02.50 uur gaf de brandweer het sein brand meester maar het nablussen duurt nog geruime tijd. Agenten maakten het gezin bestaande uit vier personen van de getroffen boerderij wakker. Ook moesten de bewoners van ongeveer vijf/zes woningen aan de overkant van de straat voor de veiligheid hun huizen verlaten. Zij kregen opvang in het gemeentehuis.

Controle zwaar vervoer
HEINENOORD-De politie heeft een controle gehouden op zogenaamd 'zwaar vervoer'. Dit was op donderdagavond 13 november op de Reedijk. Er werd gekeken bij 21 voertuigen gekeken of zij overbeladen waren. De politie schreef 3 bekeuringen uit voor overbelading.

Rijbewijs kwijt
OUD-BEIJERLAND- Een 39-jarige man uit Oud-Beijerland is aangehouden. De man reed in de nacht van donderdag op vrijdag 14 november over de Jordaensdreef. Hij bleek teveel gedronken te hebben om nog te kunnen rijden. Het bleek niet de eerste keer dat de man voor dit vergrijp was aangehouden. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Controle verlichting
DORDRECHT- Vanaf begin november tot en met februari 2004 houdt de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid op diverse plekken in de regio verlichtingscontroles. Het doel van de controles is om fietsers, brom- en snorfietsers te wijzen op de gevaren van rijden zonder goede verlichting en uitleg te geven over wanneer er verlichting gevoerd moet worden. Fietsers vormen zo'n 50% van alle verkeersslachtoffers. In 20 % gaat het hier om ongevallen tijdens schemer en duisternis. Het voeren van goede verlichting is verplicht. Fietsverlichting voor en achter, retorreflecterende strips op de fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op de fiets. De politie richt zich met de verlichtingscontroles met name op jongeren van 12 tot 24 jaar. Er zal dan ook op routes naar school en rondom scholen gecontroleerd gaan worden.

Bedreiging
OUD-BEIJERLAND- Een 16-jarige jongen uit Goudswaard is op 12 november in de bus van Rotterdam naar Goudswaard bedreigd door een onbekende man. De jongen liet in de bus ringtones van zijn mobiele telefoon aan een medepassagier horen en dat zinde de dader blijkbaar niet. Hij vroeg de jongen daarmee op te houden waarop de jongen hem een uitdagend antwoord zou hebben gegeven. De dader begon hem vervolgens te schoppen, te slaan en zijn hoofd tegen het raam te bonken. De jongen liep een wond op zijn voorhoofd op en een gescheurd oor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Ongeval
OUD-BEIJERLAND -Bij een botsing tussen de bestuurder van een snorfiets en een personenauto is een snorfiets gewond geraakt aan zijn hoofd. Een en ander gebeurde op 12 november op de Beneden Molendijk. Het slachtoffer is een 16-jarige jongen uit Oud-Beijerland, de bestuurder van de auto een 22-jarige plaatsgenoot. De 16-jarige kon na behandeling door ambulancepersoneel naar huis.

Hennepkwekerij
NUMANSDORP- In een bedrijfspand aan de Schuringsdijk is op 12 november een hennepkwekerij aangetroffen. Op basis van eerder ingesteld onderzoek bezocht de Politie Zuid-Holland-Zuid het pand, waarbij in een ruimte 686 planten en kweekapparatuur werden aangetroffen. In opdracht van de Officier van Justitie zijn alle goederen in beslaggenomen en door een gespecialiseerd bedrijf vernietigd. Bij de vangst zijn geen aanhoudingen gedaan, maar deze worden in de nabije toekomst niet uitgesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Referendum
Het op woensdag 12 november gehouden referendum in de gemeenten Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen heeft duidelijk gemaakt dat de inwoners tegen het samenvoegen zijn van de Hoeksche Waard tot één grote gemeente. De plannen van de provincie Zuid-Holland voor de samenvoeging van de zes gemeenten tot één grote gemeente vinden dus geen gehoor bij de inwoners. De vier gemeenten waar het referendum werd gehouden registreerden een opkomst van gemiddeld 62%. Daarvan stemde 87% tegen en 13% voor één gemeente. De gemeenten 's Gravendeel en Binnenmaas stemden niet mee. De colleges hebben de mening van de inwoners al eerder gepeild en kwamen tot de conclusie dat een merendeel voorstander is van het samengaan. Wat nu verder gebeurt met de Hoeksche Waard wordt pas volgend jaar duidelijk. De komende maanden moeten eerst het provincie bestuur en de Tweede Kamer een standpunt innemen over het gebied. Opkomst cijfers per gemeente:
Oud-Beijerland: opkomst 52%, tegen 80%, voor 19%
Korendijk: opkomst 75%, tegen 95%, voor 5%
Strijen: opkomst 68%, tegen 93%, voor 7%
Cromstrijen: opkomst: 64%, tegen 84%, voor 16%

Kennelijk heeft de propaganda machine van de tegenstanders goed werk geleverd. De Hoeksche Waard werd de afgelopen tijd rijkelijk voorzien van aanplakbiljetten en huis-aan-huis bezorgingen door de tegenstanders. Echt duidelijke argumenten zijn niet ter tafel gekomen. Voorstanders hebben nagenoeg geen propaganda laten zien. De kiezer kan daardoor dus onbewust beïnvloed zijn. Het belangrijkste argument van de tegenstanders was toch wel de vermeende verwachting van een sterk stijgende OZB waardoor inwoners getroffen zouden worden. Toch is dat argument niet helemaal juist aangezien de zelfstandige gemeenten ook bijzondere tariefverhogingen in het vooruitzicht moeten stellen. Percentages van stijgingen tot 40% zijn in de komende jaren voor sommige gemeenten onvermijdelijk.

Dat is de kiezer niet uitgelegd. Inwoners van bijvoorbeeld Cromstrijen begrijpen kennelijk niet dat de OZB in die gemeente deels omhoog gaat om (op verzoek van diezelfde burgers) het zwembad in stand te houden. Dat terwijl bijv. Korendijk geen zwembad en sporthal heeft en dus ook niet meebetaalt aan de fasciliteiten maar er wel bij de buren gebruik van maakt. Naast het zwembad zijn er tal van dergelijke voorzieningen als voorbeeld te noemen. De provincie wil aan dat soort misstanden een eind maken.

Ook de kreet 'dichter bij de burger' (bij zelfstandigheid van de gemeenten) is een wat voorbarig instrument. Eén grote gemeente zou bijvoorbeeld als voordeel kunnen hebben dat er bij de afdeling burgerzaken een volledig geautomatiseerde servicebalie gerealiseerd wordt met minimale wachttijden bij paspoort en rijbewijsaanvragen etcetera. Thans is het niet ongewoon om ruim een uur in de rij te staan voor een paspoortje. De efficiency van één grote gemeente zou nooit haalbaar worden bij zelfstandige gemeenten. De inwoners verkiezen de ergernis van een lange wachtrij kennelijk toch boven een vlotte afwerking alleen om éénmaal per 10 jaar bij verlenging van documenten niet al te ver van huis te hoeven.

Voorts zal de provincie waarde hechten aan het feit dat de kleine zelfstandige gemeenten geen invloed kunnen uitoefenen op de grote buren zoals Rijnmond en Drechtsteden. Deze gebieden oefenen steeds meer druk en invloed uit op de Hoeksche Waard. Tegenstanders van de vorming van één gemeente hebben zich overigens in grote mate gericht op het eigen belang en plekje en niet zozeer op de waarde voor de Hoeksche Waard als zijnde één gebied.

Ongeval
STRIJEN- Een 42-jarige bromfietser uit Strijen is op woensdagmorgen 12 november lichtgewond geraakt tijdens een verkeersongeval. De man reed over het fietspad van de Trambaan en ging in de richting van Maasdam. Op de Cillaarsweg reed een 29-jarige man uit Strijen in zijn bestelauto richting de Trambaan. Toen deze chauffeur de Trambaan over wilde steken, botste hij tegen de bromfietser. De bromfietser viel op het wegdek van het fietspad en hield hier rug- en beenklachten aan over. Hij werd per ambulance overgebracht naar het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht maar mocht na onderzoek weer naar huis. De bestuurder van de bestelauto bleef ongedeerd. Beide voertuigen raakten beschadigd.

Alcohol
OUD-BEIJERLAND- Een 22-jarige man uit Puttershoek is aangehouden. De man reed op dinsdagavond 10 november op de Papeweg. Hij bleek teveel gedronken te hebben om nog te kunnen rijden. De man kreeg een rijverbod van 3 uur. *De politie hield op dinsdagavond 10 november op de Oostdijk een alcoholcontrole. Zo'n 70 voertuigen werden gecontroleerd. Niemand bleek teveel gedronken te hebben.
MIJNSHERENLAND- Een 41-jarige vrouw uit Strijen is aangehouden. De vrouw reed in de nacht van dinsdag op woensdag 12 november op de Reedijk. De vrouw bleek teveel gedronken te hebben om nog te kunnen rijden. De vrouw kreeg een rijverbod van 5 uur en een transactie.

Babbeltruc
OUD-BEIJERLAND-Een 80-jarige vrouw is slachtoffer geworden van een babbeltruc. Op maandag 10 november belde een man bij haar aan. De vrouw woont aan de Nobelstraat. De man deed zich voor als beveiligingsman (middels een valse legitimatie) en babbelde zich op deze wijze binnen. Het nam sieraden, geld en een portemonnee van de vrouw mee. De vrouw deed aangifte bij de politie. De Politie Zuid-Holland-Zuid waarschuwt voor de babbeltruc-methode. De afgelopen tijd zijn een aantal oudere mensen slachtoffer geworden van de babbeltruc. De politie adviseert met name deze groep mensen geen onbekende personen in hun woning toe te laten.

Blauwe Vrijdag
HOEKSCHE WAARD- Op vrijdag 7 november 2003 heeft de politie Zuid-Holland-Zuid een grote actie op diverse plaatsen in het district Hoeksche Waard georganiseerd. De zogenaamde "blauwe vrijdag" startte rond 13.00 uur en duurde tot 04.00 uur 's nachts. Nog nooit zijn er op één dag zoveel politieagenten op de been geweest in de Hoeksche Waard. De Politie Zuid-Holland-Zuid wilde tijdens deze dag zoveel mogelijk verbinding maken met de burgers. Het doel van de blauwe vrijdag is derhalve niet om zoveel mogelijk bekeuringen te schrijven. De nadruk van deze klantvriendelijke actie ligt op preventie. Onder het motto van "samen alert werken aan veiligheid" worden er diverse preventieve controles gehouden. Alle politiebureaus waren van 09.00 uur tot 21.00 uur geopend. Bezoekers werden getrakteerd op een 'blauw' gebakje. De politie heeft middels surveillances te voet en op de fiets veelvuldig contact gezocht met het winkelend publiek. In 's-Gravendeel en Oud-Beijerland was er een promotieteam van de politie actief. Zij deelden brieven uit met informatie over het doel van de actie. De brief vermeldde tevens gegevens over de bereikbaarheid zoals de openingstijden van de diverse politiebureaus. In 's-Gravendeel stond op het Weegje een politie Informatie wagen waar mensen terecht konden voor informatie. Op het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland komt de KLPD voorlichtingsbus te staan. Ook hier was het promotieteam aanwezig en hebben gebiedsagenten het winkelend publiek te woord staan. Het promotieteam heeft in totaal zo'n 900 brieven uitgedeeld.
's Avonds en 's nachts zijn er op de rijksweg A-29 en de provinciale weg N-217 veiligheidscontroles uitgevoerd. Hierbij is voor het eerst in de regio met cameratoezicht gewerkt, namelijk het zogenaamde catch-ken systeem van de KLPD. Bij Heinenoord is een 39-jarige man aangehouden omdat hij voor ongeveer 1340 Euro aan boetes open had staan. Ook is hij inmiddels aan de politie Goes overgedragen omdat hij werd gezocht voor bedreiging. Er zijn ongeveer 506 voertuigen gecontroleerd en er zijn 36 bekeuringen uitgeschreven.
In 's Gravendeel en Strijen is een bromfietscontrole uitgevoerd. Er zijn in totaal 17 bekeuringen gegeven. In Mijnsheerenland zijn 5 bekeuringen uitgeschreven. Daarnaast zijn er door de hele Hoeksche Waard 10 bekeuringen uitgeschreven voor het niet op orde hebben van de bromfiets.
In vrijwel alle dorpen (Cromstrijen, 's Gravendeel, Oud-Beijerland, Binnenmaas etc) werden "niets erin, niets eruit" controles gehouden. Hierbij worden auto's gecontroleerd en bekeken of er waardevolle voorwerpen in de auto's aanwezig zijn of de auto is afgesloten. Er zijn ongeveer 900 auto's gecontroleerd hiervan waren er 265 niet in orde.
In Strijen werd een verkeerscontrole gehouden en toezicht gehouden op parkeren in het centrum. 24 mensen kregen een waarschuwing voor fout parkeren.
In Numansdorp, Oud-Beijerland, Puttershoek en 's Gravendeel werd een zinloos geweld rollenspel opgevoerd. Een aantal jongeren en de jongerenwerker uit 's Gravendeel (via stichting ORION) werkten mee aan dit rollenspel. Na afloop van het rollenspel werden aan het publiek folders van de stichting ""meld geweld" en een enquête uitgedeeld. Via de enquête werd mensen gevraagd wat hun reactie op het zinloos geweld was en waarom ze wel of niet reageerden.
Het biketeam uit Dordrecht heeft alle winkelcentra in Oud-Beijerland bezocht. Ook het park "De Laning" is een paar keer bezocht. Ze waarschuwden ongeveer 45 mensen voor o.a slechte verlichting op de fiets en het niet dragen van de gordel en fietsen op de dijk. Ook werden 80 waarschuwingsbriefjes uitgedeeld voor parkeren in en rond en centrum. In totaal werden door het Bike-team 4 bekeuringen uitgeschreven.
Het Verkeershandhavingsteam (VHT) heeft een alcoholcontrole gehouden in Oud-Beijerland, in Numansdorp en Nieuw Beijerland. Mensen die te veel gedronken hadden kregen naast een bekeuring een rode kaart uitgedeeld. Mensen die de BOB waren en dus nuchter achter het stuur zaten, kregen een BOB sleutelhanger. Er zijn meer dan 1000 blaasproeven gehouden. 3 automobilisten hadden teveel gedronken. In Nieuw-Beijerland werden 75 blaastesten gehouden. Niemand had daar te veel gedronken.
Ook in horecagelegenheden is een "wie is de BOB" actie gehouden. Mensen werden verzocht te blazen en op alcohol gecontroleerd. Als er "prima"" werd geblazen werd een BOB sleutelhanger uitgedeeld. In de cafés en restaurants hebben meer dan 100 mensen geblazen.
Ook op het gebied van milieu is gecontroleerd. In het gehele gebied werd er toezicht gehouden op de Flora en Faunawetgeving. Jagers en vissers zijn gecontroleerd. 15 vissers hadden hun visakte op orde. 1 visser kreeg van het Bike team een bekeuring. Ook is een rattenvangkooi uit het water gevist. Deze wordt mogelijk gebruikt voor illegale paling- en snoekvangst. Op de Ventjagerslaat is afval van o.a. wietteelt aangetroffen in plastic zakken.
In Klaaswaal zijn in de Muziekbuurt 12 preventiebrieven bezorgd bij woningen die niet verlicht waren.
In de Vogelbuurt in Numansdorp kregen 9 huisbezitters een preventiebrief in de bus vanwege het ontbreken van verlichting.
Tijdens een bromfietscontrole in Nieuw-Beijerland heeft de politie een bromfiets van een 17-jarige man uit Nieuw Beijerland in beslag genomen omdat het vermogen te hoog was.
In Strijen kregen 10 mensen een waarschuwing omdat de verlichting van hun fiets en/of auto niet op orde was. 2 personen kregen een bekeuring. Op de Schenkeldijk werden tijdens een verkeerscontrole 100 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden 12 bekeuringen uitgeschreven voor het onder andere niet dragen van de autogordel.
In Maasdam werden tijdens een verkeerscontrole in totaal 25 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel. De controle vond plaats op verschillende locaties en er werden ongeveer 300 automobilisten gecontroleerd.
De Politie Zuid-Holland-Zuid en het Promotieteam ontvingen positieve reacties van de inwoners op hun grootschalige aanwezigheid in de Hoeksche Waard. De inwoners zouden graag meer van dit soort acties zien.

Brandstichting
HOEKSCHE WAARD- In de Hoeksche Waard zijn in de nacht van 8 op 9 oktober diverse brandjes gesticht. Deze zijn door de brandweer geblust. Op 9 november omstreeks 01.00 uur werd op de Graaf van Egmondstraat in Oud-Beijerland een kledingcontainer in brand gestoken. Op de Beatrixstraat in 's-Gravendeel stond rond 03.30 uur een vuilcontainer in brand. Op het Schenkeltje werd een aanhangwagen in brand gestoken. Dit gebeurde rond 04.00 uur. Rond 04.15 uur werd aan de Dauwrootstraat een houten schuurtje in brand gestoken, Kort daarna ging een houten schutting in vlammen op. Rond 05.00 uur werd aan de Laning in Puttershoek een vuilcontainer in brand gestoken. Wanneer getuigen meer weten kunnen zij contact opnemen met de politie in de Hoeksche Waard via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief)

Doorgereden
NUMANSDORP- In Numansdorp is op 8 november omstreeks 16.00 uur een 50-jarige man aangehouden. De man reed eerder die dag op de Veerweg tegen een verkeersbord aan. Een getuige was zo alert het kenteken van de auto van de man te noteren en door te geven aan de politie. De man is in zijn woning aan de Burgemeester Henrylaan aangehouden en moest mee naar het politiebureau. De auto stond met 'verse schade' achter zijn huis geparkeerd. De man had te veel gedronken.

Inbraak
OUD-BEIJERLAND- In een eetgelegenheid aan de Willem Beukelszstraat is ingebroken. Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag 7 november. Er werd een ruit verbroken. In de eetgelegenheid is een ravage ontstaan. Er is echter niets weggenomen. De politie onderzoekt de zaak.

Terug naar pagina 'NIEUWS'
Terug naar pagina 'ALGEMEEN'
Terug naar pagina 'HOME'

Hoekschewaard-Plaza is onderdeel van Evertse Administratiekantoor en Interim Management
Heeft u vragen of opmerkingen, laat het ons weten via info@hoekschewaard-plaza.nl.

copyright 2003 - Hoekschewaard-Plaza