Historie Gemeente 's-Gravendeel

Gemeente
In 1593 is `s-Gravendeel gesticht. Tot 1592 had de zee nog vrije toegang over de gorzingen van Bonaventura, de polder waarin 's-Gravendeel nu is gelegen. Een kaartfragment uit 1590 Iaat de plannen zien om Bonaventura met dijken te omgeven. De gronden in Bonaventura waren nogal verdeeld. Tot 1731 was 's-Gravendeel eigendom van de Graven van Holland. De naamgeving van het dorp is om die reden ook goed te verklaren; het deel van de Graaf (Grafelijkheid) of des Graven Deel. De drie Oranje bomen in het wapen van 's-Gravendeel herinneren nog aan de band met de Graven van Holland. 's-Gravendeel heeft door de eeuwen heen bekend gestaan als een vlassersdorp. Er werd veel vlas verbouwd, maar er werd ook uit andere delen van het land vlas aangevoerd om bewerkt te worden. In 1950 was ongeveer 30% van de vlasroterijen en de helft van de zwingelturbines in ons land hier gevestigd. In het begin van de jaren zeventig is de vlasindustrie echter geheel uit het dorp verdwenen. Slechts de straatnamen in de wijk Nieuw Bonaventura en enkele betonnen rootbakken herinneren nog aan deze voorts-Gravendeel vroeger zo belangrijke industrie.

Gemeentewapen

De omschrijving van het gemeentewapen, waarvan het bezit is bevestigd bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 24 juli 1816 luidt als volgt:

'Zijnde van Goud, beladen met een fasce van Keel, verzeld van drie Oranje Boomen van Synople, staande twee en chef en een en pointe, het Schild gedekt met eene Kroon met drie Fleurons alles van Goud en vastgehouden door twee Engelen'.

Gemeentevlag

Bij raadsbesluit van 31 oktober 1938 werd voor de gemeente een vlag vastgesteld met de volgende omschrijving:

de vlag bestaat uit drie banen van gelijke breedte, geplaatst boven elkaar;
de kleurvan de bovenste baan is HARD-GEEL, van de middelste baan GROEN en van de onderste baan ROOD;
op de middelste baan zijn in de bovenste helft vier ORANJE appelen aangebracht en wel op een zodanige wijze, dat deze baan door deze vier ORANJE appelen in de lengte in vijf gelijke delen wordt verdeeld, terwijl in de onderste helft van genoemde baan drie ORANJE appelen zijn aangebracht op een zodanige wijze dat hierdoor de baan in de lengte in vier gelijke delen wordt verdeeld;
de lengte van de vlag verhoudt zich tot de breedte als 3 : 2.

Bron: Gemeente 's-Gravendeel www.s-gravendeel.nl

Terug naar pagina 'ALGEMEEN'
Terug naar pagina 'HOME'

Hoekschewaard-Plaza is onderdeel van Evertse Administraties & Assurantiën
Heeft u vragen of opmerkingen, laat het ons weten via info@hoekschewaard-plaza.nl.

copyright 2005 - Hoekschewaard-Plaza