Historie Gemeente Oud-Beijerland

Van water tot land
In de nacht van 21 november 1421 spoelde de St. Elizabethsvloed grote delen van de Groote Waard weg. Het water verzwolg veel dorpen. Een grote, brede stroom scheidde Holland van Brabant. En daarmee was het Hollands Diep ontstaan. Na deze catastrofe, die duizenden slachtoffers maakte, duurde het lange tijd voor de mens begon met de herovering van het land op de zee.

Pas in 1557 werd het gebied waar nu Oud-Beijerland ligt bewoonbaar. Graaf Lamoraal van Egmond verwierf de rechten voor deze streek. In 1559 stichtte hij het dorp Beijerland, genoemd naar zijn echtgenote Sabina van Beijeren. Toen enige jaren later de polders in westelijke richting werden uitgebreid en daar een nieuw dorp werd gesticht, kreeg Beijerland al snel de naam Oud-Beijerland, ter onderscheiding van Nieuw-Beijerland. Lang heeft Graaf van Egmond niet van zijn bezit kunnen genieten. Enkele jaren later werd hij op bevel van Philips II op de Markt te Brussel onthoofd, samen met de Graaf van Hoorne. De strijd om de vrijheid van de Nederlanden was uitgebroken.

Handel en bedrijvigheid
Al snel ontwikkelde Oud-Beijerland zich tot de belangrijkste handelsplaats in wat de Hoeksche Waard werd genoemd. In 1604 schonk Sabina van Beijeren het dorp een fraaie kerktoren. In 1622 werd het Dorpshuis over de Vliet gebouwd. Vanuit dit gebouw bestuurden Schout en Schepenen en sprak de Vierschaar recht. Het gebouw, vandaag de dag beter bekend onder de naam Oude Raadhuis, is nog steeds één van de mooiste gebouwen van de Hoeksche Waard. Tot diep in de jaren zeventig van deze eeuw zetelde het gemeentebestuur van Oud-Beijerland er. Het ging Oud-Beijerland voor de wind. Langs de Vliet verschenen statige herenhuizen. In de haven was het vaak een drukte van belang. De suikerfabriek, een sigarenfabriek, een cementfabriek, een paling- en zalmrokerij en andere bedrijven zorgden voor veel industriële activiteit in het centrum. Vanaf het eind van de vorige eeuw verbond een stoomtram Oud-Beijerland met Rotterdam. Stampend en rokend reed hij over de dijk.

Winkelen en wonen
Dezelfde dijk vormt nu het winkelhart van Oud-Beijerland. En wat voor winkelhart. Uit alle delen van de Hoeksche Waard, maar ook van buiten het eiland, komen mensen in Oud-Beijerland winkelen. Want het is er gezellig en de keus is groot. Oud-Beijerland heeft de intimiteit van een dorp en het aanbod van een stad. De meeste industrieën zijn uit het centrum verdwenen. Maar Oud-Beijerland is ook een gezellig dorp om in te wonen. In de na-oorlogse dagen is het dorp flink gegroeid. Van een kleine zevenduizend inwoners naar ruim drieëntwintigduizend. En hoewel die groei snel is gegaan, is hij toch in goede banen geleid.

Gemeentewapen

In de officiële registers van de Hoge Raad van Adel staat het gemeentewapen van Oud-Beijerland als volgt omschreven:

Gedeeld:
I. van goud, beladen met vier kepers van keel.
II. Schuinrechts spitsgeruit van azuur en zilver.
Het schild bedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.

Dit wapen is toegekend bij Koninklijk Besluit van 7 juli 1967 (het besluit van de Hoge Raad van Adel d.d. 24 juli 1816 werd tegelijkertijd ingetrokken).

Gemeentevlag

Tijdens de raadsvergadering van 24 oktober 1969 is de vlag van Oud-Beijerland met de volgende omschrijving vastgesteld:

"Drie banen van blauw, wit en blauw, waarvan de hoogten zich verhouden als 1:2:1, over de witte baan van de broekzijde een geel vierkant, waarop zich twee rode kepers bevinden".

De kleuren van de vlag komen overeen met die van het wapen van Oud-Beijerland. De twee kepers zijn afgeleid van het wapen van Egmond (Lamoraal, Graaf van Egmond, was de stichter van het dorp Oud-Beijerland). Officieel bevinden zich vier rode kepers op het wapen van Egmond. Maar om het geheel mooier te laten uitkomen is uiteindelijk gekozen voor twee.

Beeldmerk

Het beeldmerk, ontwikkeld in het kader van de gemeentelijke huisstijl, is reeds op vele manieren toegepast. Het beeldmerk is opgebouwd uit twee gedeelten van kepers uit het gemeentewapen van Oud-Beijerland en heeft zodoende een historische basis. De tekst 'Oud-Beijerland' maakt deel uit van het gehele beeldmerk. De gele en blauwe kepers van het beeldmerk verwijzen als het ware naar het boeiende Oudbeijerlandse verleden, maar met hun moderne vormgeving staan zij in het Oud-Beijerland van vandaag open voor de toekomst.

Bron: Gemeente Oud-Beijerland www.oud-beijerland.nl

Terug naar pagina 'ALGEMEEN'
Terug naar pagina 'HOME'

Hoekschewaard-Plaza is onderdeel van Evertse Administraties & Assurantiën
Heeft u vragen of opmerkingen, laat het ons weten via info@hoekschewaard-plaza.nl.

copyright 2005 - Hoekschewaard-Plaza